I Concurso Nacional de Escultura Calp 2024
L'agenda cultural de Calp
Pròxims esdeveniments musicals
Música
Pròximes projeccions de cinema
Cinema
Pròximes exposicions
Exposicions

Museo Etnológico Casa del Cocó

Situació

 

Museu Etnològic

Adreça: Pda. Gargasindi, 1 L | 03710 Calp (Alacant)

Telèfon: (+34) 965 839 123

E-mail: museo@ajcalp.es

Localització: Veure localització, coordenades: 38°64'42"N   0°4'39"E

Horari: Tancat

 

Descripció

 

La Casa del Cocó és una edificació rural típica de la Marina Alta; en origen disposava de grans compartiments per a emmagatzemar els productes agrícoles de collita pròpia, corrals, cellers, graners i un extens riurau per a l'elaboració de la pansa, de la qual la finca del Cocó era gran productora.

 

Aquesta edificació, així com els sis mil metres de terreny que l'envolten, van ser adquirits per l'Ajuntament de Calp el 1998, i després d'una rehabilitació que ha tractat de ser el més fidel possible a l'original, acull, en l'actualitat, el Museu Etnològic Casa del Cocó.

 

En les diferents sales que consta el museu apareixen representades les diferents activitats econòmiques desenvolupades a Calp en temps passats.

 

En la sala dedicada a l'elaboració del vi es troba el cup on es xafigava el raïm. En aquesta sala i en la contigua es mostren tots els objectes relacionats amb aquesta activitat: botes, trituradora de raïm, màquina de taponar botelles, embotelladora, aparells per a transportar els cabassos i cànters de vi en les bèsties de càrrega, etc.

 

En la sala dedicada a la pesca, principal activitat econòmica desenvolupada a Calp fins els anys seixanta del passat segle, apareixen diferents elements pertanyents a vaixells de pesca: compassos, sextants, sondes, portes d'obrir la xarxa d'arrossegament o "bou", fars, ancores; aparells de pesca i diferents panells i fotografies on s'expliquen les arts de pesca emprades pels pescadors calpins.

 

La sala d'agricultura mostra les activitats relacionades amb el camp i la transformació dels productes que d'ell s'obtenen: l'arada i preparació de la terra per a la sembra, la trilla dels cereals, l'escaldat del raïm per a convertir-la en pansa, la tasca de picar espart per a realitzar diferents estris agraris i domèstics. En aquesta sala s'exposen calderes per a escaldar la pansa, canyissos, trills, diferents eines utilitzades per a les tasues agrícoles i es mostren en els panells textos i fotografies que expliquen els diferents processos realitzats.

 

Ens trobem, seguidament, amb la cuina, el menjador i el dormitori on es poden contemplar mobles i estris domèstics que reconstrueixen l'ambient d'un habitatge.